Wat zijn de troeven van Campo Verde? Wat maakt dit woonproject in de rand van Gent zo bijzonder? We vroegen het aan architect Geert Berkein, dat met zijn bureau Berkein Architects de blauwdruk leverde voor het nieuwbouwproject. Dit was zijn antwoord.

Hoe zou je de stijl van Campo Verde omschrijven?

Campo Verde is tijdloze, strakke en sobere baksteenarchitectuur die in al zijn eenvoud licht aanvoelt en naadloos versmelt met de groene omgeving. Het kleurenpalet oogt dan ook stijlvol, luchtig en fris dankzij de lichtgrège baksteentint. Deze stijl is heel herkenbaar voor ons bureau. In al onze projecten komt die luchtige, sobere en strakke architectuur terug, mooi ingepast in de visie van de opdrachtgever natuurlijk.

Wat was de inspiratie voor dit nieuwbouwproject?

Er zijn altijd meerdere factoren die de vorm van een ontwerp bepalen. Voor Campo Verde hebben we ons laten leiden door de oriëntatie van het woonproject en de architectuur van de gebouwen in de buurt. Omdat bijvoorbeeld baksteenarchitectuur hier overheerst, lag de keuze voor gevelstenen voor de hand. Let wel: het wordt beslist geen doorslagje van de andere gebouwen. We hebben ons erop geïnspireerd, maar het project zal toch zijn eigen identiteit krijgen.

In welke mate heeft de ligging van de site een rol gespeeld?

De locatie heeft zeker een stempel gedrukt op het ontwerp. De Campo Verde site ligt aan een belangrijke verkeersader, de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg. Dat vroeg in het ontwerp om een eerder gesloten karakter van de voorzijde – de noordkant. De achterzijde is zongeoriënteerd en opent zich daarom helemaal naar het park dat op zijn beurt aansluit op een groene long.

Is die openheid met zicht op groen de grootste troef van Campo Verde?

Ongetwijfeld. De gemeenschappelijke parkomgeving liet ons in elk geval toe een grote diversiteit aan woonvormen te creëren met kwaliteitsvolle materialen en een hoge afwerkingsgraad. Er zijn kleinere units voor starters en kleine gezinnen, maar ook twee- en drieslaapkamerappartementen voor jongeren én ouderen. Verder komen er nog residentiële penthouses voor mensen met meer budgettaire middelen en compacte maar ruime woningen voor gezinnen die een tuin willen. Het was een hele uitdaging, maar we zijn er wel degelijk in geslaagd om er een evenwichtig geheel van te maken.

Tot slot: hoe zit het met de mobiliteit?

De site zelf is autoluw. Het is er dus heerlijk om te wonen, samen te komen, te bewegen, te leven. Alle wagens worden veilig ondergronds geparkeerd en voor fietsen hebben we op het gelijkvloers een grote fietsenstalling ingeplant waar je ook makkelijk bakfietsen, steps en andere tweewielers kan stallen. Daarnaast is Campo Verde vanuit Gent uitstekend en vlot bereikbaar. Het is strategisch gelegen langs een van de invalswegen naar de stad. Dat is ook de reden waarom er vooraan op straatniveau ruimte is voorzien voor bepaalde commerciële activiteiten.

"Ons harmonieus en tijdloos architecturaal concept kenmerkt zich door een doordachte materiaalkeuze en veel oog voor wooncomfort en woonkwaliteit."

Meer weten over Campo Verde en de vele voordelen die bewoners er genieten?
Aarzel niet om ons te contacteren.