Je hebt het misschien al opgevangen, maar vanaf 1 januari 2022 geldt er een nieuwe regeling voor de registratierechten. Wat er dan precies allemaal verandert voor kopers van een nieuwbouwwoning, tweede woning of investering? Wij zochten het uit…

1. Registratiebelasting bij aankoop 2e woning of investering stijgt

De registratiebelasting bij aankoop van een 2e woning of investering stijgt van 10% naar 12%. Dat wil zeggen dat wie nog op zoek is naar een interessante belegging beter niet wacht tot 2022! En nee, het is nog niet te laat, want voor de bepaling van de belasting geldt de datum van het compromis (in plaats van de akte). Zolang het compromis getekend is in 2021 geniet je nog van 10% registratierechten, zelfs wanneer de akte pas in 2022 verlijdt.

Wat je daarmee kan uitsparen? We geven een voorbeeld: investeer je vóór 31 december 2021 in een appartement in het woonproject Campo Verde dan kan je tot maximum 2.360 euro besparen. Bij een woning ligt je winst op maximum 2.200 euro. Da’s mooi meegenomen!

Geïnteresseerd? Aarzel niet en contacteer ons of vraag je brochure aan!

2. Meeneembaarheid verdwijnt bij aankoop 2e woning

Wat is meeneembaarheid? Het betekent dat je de registratiebelasting die je op je vorige woning hebt betaald, kunt aftrekken van de registratiebelasting die je op je nieuwe woning moet betalen. Deze maatregel zal helaas geleidelijk verdwijnen en wordt op 1 januari 2024 volledig afgeschaft.

3. Verlenging van de termijn om een woning te verkopen bij het aankopen van een andere woning

Vaak bezitten mensen die een enige eigen woning willen kopen ook al een tweede woning, namelijk hun huidige woning die nog niet verkocht is. De regering had hiervoor al een maatregel voorzien waardoor kopers toch kunnen genieten van de lagere registratierechten (zie punt 1). De woning moest dan wel binnen het jaar verkocht worden. Deze tijdspanne is nu opgetrokken naar twee jaar. Mensen krijgen dus vanaf de oplevering twee jaar de tijd om nieuwe kopers te vinden voor hun vorige woning wanneer ze zelf al een nieuwe (enige eigen) woning hebben aangekocht.